İletişim, İstikrar, İş Birliği

Veli – Öğretmen Dayanışmasının 3 “İ”si:

Çocuğunuzun akademik başarısını, duygusal gelişimini ve sosyal becerilerini etkileyen en önemli şey, sizin onun öğretmeniyle kurduğunuz ve yürüttüğünüz ilişkidir. Veli – öğretmen birlikteliğinde her yaklaşım, her davranış, her strateji çocuğun gelişimine ve hayata hazırlanmasına yönelik olmalıdır.

Yapılan pedagojik araştırmalar, öğretmeninin yeterlik ve yetkinliğine güvenen, okul ve ev arasındaki iş birliğini tutarlı ve istikrarlı şekilde deneyimleyen çocukların başarılı olduğunu gösteriyor.

Show MoreShow Less

İLETİŞİM

Çocuğunuzun eğitimi için üzerinize düşen görevi yapmak istediğinizi açıkça ifade ederek başlayın ve öğretmeniniz ile eğitim-öğretim yılı boyunca iletişimde kalın.

En iyi iletişim yöntemine birlikte karar verin: Kısa konular için sesli ve yazılı mesajlar yeterliyken daha uzun konular için emailleşmek veya yüz yüze görüşmek uygun olacaktır.

En iyi iletişimin özellikleri: Açık, net, yapıcı, vaktinde.

Toplantılara hazırlıklı gelin: Sadece akademik not ve başarılara odaklanmak yerine çocuğunuzun gayret, tutum ve davranışları hakkındaki izlenimleriniz ve sorularınızı not edin.

İSTİKRAR

Çocuğunuzun öğrenme süreçlerini evde desteklemek, bunun için gerekli düzen ve ortamı sağlamak, rutin bir programa oturtmak önemlidir. Çocukların evdeki öğretmenleri anne-babalarıdır. Kazandırılan her olumlu davranış evde de pekiştirilmelidir.

En iyi günlük rutinlere birlikte karar verin: Ev ödevine odaklanabilmesi için sessiz – sakin bir ortam sağlanması, anne-babanın çocukla beraber okuma yapmak için zaman ayırması, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteler çocuğunuzun dengeli ve başarılı bir eğitim-öğretim yılı geçirmesini sağlar.

Karşılıklı beklentilerinizi belirleyin: Veli ve öğretmenin günlük rutinlere dair beklentileri tutarlı olmalı. Bu sayede çocuğunuza “ben ve öğretmenin, senin öğrenimini desteklemek için buradayız” mesajı ile güven verirsiniz.

İŞ BİRLİĞİ

İletişim düzenli ve sık, karşılıklı beklentiler tutarlı, günlük rutinler istikrarlı olduğunda sağlıklı bir iş birliği sağlanır.

Çözüm odaklı olun: Eğitim sürekli kendini yenileyen, hayat şartlarına, bilimsel gerçeklere, teknolojik gelişmelere uyum sağlayan bir alandır. Bu yolda sorunlarla karşılaşılması olağandır. Olası sorunları öngörebilen, karşılıklı güven ve iş birliğine dayanan öğretmen – veli ortaklığı, çocuğun en yüksek potansiyeline ulaşabilmesi için yaratıcı stratejiler geliştirebilir.

Endişelerinizi karşılıklı saygı ve nezaket çerçevesinde dile getirin: Zaman zaman çocuğunuzun öğretmeni ile fikir ayrılığı yaşadığınız, şüphe duyduğunuz konularla karşılaşabilirsiniz. Bu endişeleri evde çocuğunuzun yanında dile getirmeniz onun öğretmenine karşı güveninin kırılmasına neden olur.

Güven: Aile ve öğretmen için ortak amaç çocuğun iyi oluş durumudur. Anne-baba ve öğretmenler birbirlerine karşı güven duymalı, bu güven duygusunu pekiştirmelidir.

Okul çağına gelmiş bir çocuğun hayatındaki en önemli yetişkinler anne-baba ve yakın aileleri ile öğretmenleridir.

Anne-babasının öğretmene güvenmediğini fark eden çocuklar, hayatlarındaki en önemli yetişkinlerden birinin tarafını seçmek zorunda bırakılmış olurlar.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir